Узвар

17.12.2013 Статті

Якщо побуваєте коли-небудь у “Веселій садибі", обов’язково скуштуйте узвар. Смакуючи цим традиційним українським напоєм, ви доторкнетеся до глибин сивої давнини, самої душі українців.

Адже узвар в його традицйіному виді – напй, у якому здавна використовувалися дари української землі – фукти і ягоди, а у приготуванні брала участь українська піч, бо саме в ній він  і вистоювався, визрівав, набирася свого здорового духу.

suchofrukt.jpg

У приготуванні узвару переважно використовуються сушені фрукти чи ягоди: грушки, яблука, абрикоси. Такий продукт і сьогодні можна знайти мало не у кожній українській хаті, бо щедра земля наша на урожаї: щороку сила-силена ягід і фруктів визріває у садках. І за старим звичаєм, порізані на невеличкі шматочки, сушаться вони, розкладені на папері, рядні чи металевих листах у тіньочку подвір’я, або на горищах, де влітку буває досить спекотно.

Замість сушених, можна брати і свіжі складові, але ж то по сезону, а взимку і навесні без заготовок не обійтись.

Узвар – напій і до свят, і на щодень. Обов’язково готується на Святвечір та на Щедрий вечір, займаючи почесне місце серед обрядових страв.

uzvar.jpg

Готуючи узвар, його злегка підсолоджують цукром, або медом, але не занадто, адже він має освіжати і втамовувати спрагу. До узвару зазвичай беруть яблука, абрикоси, грушки. Підійдуть також інші сушені ягоди, чи фрукти, наприклад, вишні, чорниці, сливи. Дехто додає і екзотичні плоди, які в нашій місцевості не ростуть, а завозяться з тепліших країв, наприклад інжир чи фініки. Для смаку іноді додають шматочок апельсина, або ж трохи кориці. Якщо ж ви готуєте напій лише з грушок, незайвим буде докласти кілька гвоздик. У виборі складників керуйтеся власними можливостями чи смаком.

Узвар зазвичай запарюють, тобто заливають перемиті складники окропом, після чого накривають накривкою і ставлять у розігріту піч до ранку. Та з печами нині сутужно, тож в наш час з цією метою використовують духовку, що не вельми ощадливо, або ж просто варять нетривалий час. Якщо ви вирішили зварити узвар, то твердіші плоди, такі як грушки, почніть готувати раніше, а потім додавайте м’якші, яблука, чи абрикоси. Варити можна у раніш приготованому цукровому сиропі, або ж підсолодити ще гарячий напій медом.

У «Веселій садибі» узвар подадуть у гарному керамічному глеку, у якому той довгенько лишатиметься прохолодним у літню спеку.

У Веселій садибі узвар подається у глиняному глеку


Приїжджайте до нас на узвар і на полтавські галушки, залишитеся задоволеними. Ласкаво просимо!